Rijkdom is een bijzonder woord, een woord dat beelden oproept. Of het nou positief of negatief is: bijna iedereen ziet meteen iets voor zich. Die verbeelding is belangrijk om een woord te kunnen onthouden.

Daarom heet mijn bedrijf ook Schrijf je rijk en niet Schrijf je zichtbaar of Schrijf je succesvol. Zichtbaar worden en succesvol zijn, zijn overigens zeker dingen die ik mijn klanten gun. Maar het woord rijkdom zette mij echt aan het denken. Wat betekent rijkdom eigenlijk voor mij? Welke rol speelt geld daarbij? Hoeveel moet je verdienen als ondernemer? Wanneer ben je echt rijk?

Je bent zo rijk als je je voelt

Ik heb me eigenlijk altijd rijk gevoeld. Zeker ook in periode dat ik de spreekwoordelijke arme student was met een studiebeurs. Tegenover mijn beperkte banksaldo stonden heel veel vrijheid en nog weinig verantwoordelijkheid. Ik kon kiezen om een maand in Griekenland te kamperen, ook al moest ik dan leven op een dieet dat voor tachtig procent bestond uit brood en tomaat.

Dán ben je rijk

In die tijd ontdekte ik al dat sommige studievrienden –die meer geld te besteden hadden dan ik – veel minder onbezorgd leefden. Ze hadden juist vaak het gevoel dat ze tekort kwamen. Ze maakten zich veel zorgen.

Vandaag de dag merk ik bij collega-ondernemers en klanten hetzelfde.

‘Gedachten zijn krachten’, zeggen ze wel eens. En ik heb gemerkt  dat dat zeker geldt voor rijkdom. Als je denkt dat je rijk bent, ben je rijk. Als je denkt dat je niet rijk bent, is dat even waar. Perspectief speelt dus een enorme rol.

Ben jij rijk? Of juist niet? Dan kun je mij helpen!

In mijn boek Schrijf je rijk, dat komend voorjaar verschijnt, schrijf ik meer over rijkdom voor ondernemers. Natuurlijk over de blijvende rijkdom van (leren) schrijven en delen. Want ik ben en blijf nu eenmaal een ambassadeur voor schrijven.

Maar ik verken in mijn boek ook andere aspecten van rijkdom. Ik heb al verschillende ondernemers gevraagd wat rijkdom voor hen betekent. En datzelfde wil ik jou vragen.

Wat is jouw antwoord op die prachtige vraag?

Wat is rijkdom voor jou?

Een prachtige vraag om over na te denken, juist in deze kersttijd, vind je niet? Hoe heeft 2016 jouw leven verrijkt?

Je kunt je antwoorden hier invullen.

Daar help je me enorm mee!

Ik wil je bedanken.

Voor je antwoorden.

Voor het lezen van dit ezine in 2016.

Voor alle mooie ontmoetingen, telefoontjes, mails.

Voor alle verbinding, offline én online.

Ik wens je heerlijke feestdagen met de mensen die jou lief zijn en alvast een geweldig 2017, dat je verrijkt op de manier die jij wenst.