Sommige succesvolle ondernemers schrijven wel heel veel. Je komt hun teksten overal tegen. Hoe krijgen ze dat toch voor elkaar? Slapen ze niet, werken ze de weekends door of sluiten ze zich regelmatig een week op in een klooster? Vier ondernemers over hun schrijfgeheim.

De schrijfgeheimen van succesvolle ondernemers

Het geheim van Esther Jacobs:

“Deel elk idee meteen”

Esther Jacobs wordt ook wel de ‘No Excuses Lady’ genoemd. Ze is internationaal spreker en woont, werkt en reist als digitale nomade in meer dan 100 landen. Onder meer door haar leefstijl is ze een influencer in de (social) media. Haar manier van leven en enthousiasme daarover zijn ook voor mij een grote inspiratiebron. Niet in het minst omdat ze ondanks of dankzij het reizen ook nog eens liefst 21 boeken publiceerde. Ik vroeg haar: hoe krijg je dat voor elkaar?

“Zodra ik een idee heb maak ik er een bericht van voor social media. Dus niet ergens opschrijven in een boekje, lang over nadenken en bijschaven, maar meteen delen. Ideeën komen bij mij niet als ik heel hard ga zitten nadenken. Juist als ik rustig ben ploppen ze op, als ik zwem of als ik met iemand praat.”

“Reizen is voor mij geen hobby, het is mijn manier van leven. Dus ik probeer altijd op een vliegveld of in een cafeetje of in een Airbnb of trein te schrijven. Meteen als ik inspiratie heb. Als ik er van 9 tot 5 voor ga zitten, dan gebeurt er niks. Als ik inspiratie heb, maakt het niet uit waar ik zit en of het ergens rumoerig is.”

 

Het geheim van Anne Raaymakers, Facebook expert:

“Werk vooruit”

“Trek er een dag voor uit en zet alle content voor social media en blogs ruim tevoren klaar. Verzamel op de dag alle input, schrijf de teksten, verzin titels en zoek er meteen foto’s bij. Als je eenmaal in de flow zit werk je lekker door en kun je veel meer produceren.”

Het geheim van Erno Hannink, online marketeer:

“Laat je inspireren”

“Door veel te lezen en horen ga je ook beter schrijven. Ik lees en luister naar podcasts als ik in de auto rijd en als ik wandel. Ik kijk naar video’s om inspiratie op te doen. In de blogs en posts die ik zelf schrijf, laat ik lezers altijd zien hoe ze de volgende stap kunnen zetten.

Inspiratie is leuk, maar het grootste deel van de mensen komt dan niet in actie. Dus is het slim om ook iets aan te bieden dat je samen gaat doen om hen verder te helpen.”

Mijn eigen geheim:

“Begin je werkdag met schrijven”

“Als je elke dag begint met schrijven, al is het maar tien minuten, maak je er een gewoonte van. En gewoontes kosten je na een tijdje geen moeite meer. Schrijven gaat dan dus steeds moeitelozer. Bovendien merk ik zelf dat ik er gelukkiger door word. Ik orden als het ware mijn gedachten voordat ik aan andere projecten begin.”

“Moet het ’s ochtends? Ja, dat werkt het beste. Ik duik niet meteen in de waan van de dag, in mijn mailbox. Ik maak even pas op de plaats en denk na: Dit ben ik, dit is mijn missie en dit ga ik vandaag doen. Dat voelt ergens ook als een luxe. Terwijl andere mensen in de auto stappen of naar de trein rennen, heb ik een half uur voor mezelf. Ik schrijf op wat me bezighoudt en dat maakt mijn hoofd prettig leeg. Ik schrijf ook over waar ik naartoe wil en dat helpt me om sneller mijn doelen te bereiken. Ik kan het echt iedereen aanraden.”

Schrijf elke ochtend, al is het maar tien minuten