Sommige ondernemers vragen me of het wel slim is om te leren schrijven. Kunnen ze niet beter een cursus video volgen ofzo. Dat is toch helemaal hip? Ik begrijp de vraag want ik ben zelf ook een groot fan van video. Sterker nog… volgende week komt Emiel, een heuse filmer, bij mij op het Kantoorkasteel om een ochtend filmpjes te maken. Ik heb de scripts al klaar liggen…

Die scripts. Daar begint het al, die moet je eerst schrijven. Schrijven is en blijft een basisvaardigheid, voor ELKE ondernemer.

Video is hot. Met Periscope ontdek je de wereld door de ogen van een ander. Live. Fascinerend, toch? Een Facebook-bericht zonder foto scoort niet. Beeld is bijzonder. Het maakt onze wereld kleurrijk en soms adembenemend.

Zelfs als we bellen (Bellen? Mam, dát is zo ouderwets, zeggen mijn kinderen) doen we dat steeds vaker met beeld. Via Facetime of Skype.

Ik doe dat zelf ook graag. Als ik spreek met de deelnemers aan mijn programma Schrijf succes met je bedrijf bijvoorbeeld. Of mijn VIP-klanten die bezig zijn hun boek te schrijven. Beeld maakt het coachen makkelijker. Het is een fijne manier om contact te hebben.

Beeld is dus gewoonweg geweldig.

Maar… het kan tekst nooit vervangen. Het is niet of of maar EN EN.

Schrijven (en praten) heb je nodig om te vertellen wat je wilt zeggen.

Dus op de vraag: is het nog wel slim om te leren schrijven, is mijn antwoord JA. Elke serieuze en gedreven ondernemer schrijft e-mails, artikelen, offertes. En heel veel ondernemers schrijven ook blogs en posts voor social media. En scripts voor hun video’s en webinars.

Schrijven. Je kunt niet zonder.

Maar je kunt het heel goed aanvullen met foto’s en film.

Ik schrijf liever 100 teksten dan dat ik één keer op de film moet. Toch ga ik het video-avontuur aan. Want video is hot, dat zei ik geloof ik al. Daarom ben ik zo blij met Emiel. Hij weet precies van de hoed en de rand. Een heerlijk gevoel om er niet helemaal alleen voor te staan als je zichtbaar wilt worden op een manier die je spannend vindt!