Het overkomt ons allemaal wel eens. Je hebt je tekst klaar voor bijvoorbeeld je blog, je Facebookpost of je artikel op Linkedin en je denkt: o jé, er moet nog een foto bij! Ook al je kun je nog zo goed schrijven: met een aantrekkelijke foto word je tekst online gewoon veel beter gevonden en gelezen. Waar haal je zo snel een foto vandaan?

1 Gratis foto’s
Op https://pixabay.com/ vind je foto’s die je gratis kunt gebruiken. Ook Flickr https://www.flickr.com is een optie. Klik hier: commercial use & mods allowed. Die toestemming heb je nodig om deze foto’s commercieel te gebruiken en bewerken.

2 Snel een tekstje in je foto
Met een korte tekst of quote in je foto heeft een illustratie bij je tekst meer effect.
Een tekst plaatsen kun je heel makkelijk doen op https://www.canva.com/ Hier vind je ook foto’s, kaders en grappige illustraties. Doordat je eerst het formaat kiest van de foto die je wilt bewerken, heb je altijd precies het juiste formaat voor een header voor je website of een post voor Facebook of Linkedin.

 

 

 

 

3 Maak een collage
Met een collage geef je net iets meer. Meer sfeer, meer kleur, meer gevoel. Het ziet er heel professioneel uit, terwijl het helemaal niet moeilijk is met deze kant-en-klare voorbeelden. Foto’s erin, tekst aanpassen en klaar https://www.canva.com/create/photo-collages/

4 Logo’s
Zelf werk ik eigenlijk altijd met een goede vormgever als ik een nieuw logo voor mijn bedrijf nodig heb. Maar heb je even snel een logo nodig voor een nieuw product, dan is https://www.freelogoservices.com/nl/home-return handig. Je kunt er spelen met kleuren en vormen en snel iets downloaden voor bijvoorbeeld een folder.

5 Bewerk je eigen foto’s
De kwaliteit van de foto’s die je met je telefoon maakt, wordt steeds beter. Het voordeel is dat ze authentiek zijn en dat je zeker weet dat het goed zit met de rechten.
Nadeel is dat als je snel fotografeert, ze niet altijd optimaal van uitsnede zijn. Je kunt ze direct bewerken op je telefoon. Maar beter is het vaak om dat even op je laptop te doen. Dan zie je beter wat je doet en wordt het resultaat vaak mooier. Ideaal is natuurlijk Photoshop, maar je kunt ook gewoon https://www.fotoaanpassen.nl/ proberen.

6 Fotoshoot
Misschien wil je zelf op de foto om je tekst te illustreren? Mensen zijn dol op mensen, dus als het onderwerp zich er maar enigszins toe leent, is dat een goed idee. Denk na over wat je uit wilt stralen als het gaat om je werk. Wat wil je dat mensen over je weten? Hoe wil je dat collega’s en (potentiële) klanten je zien? Heb je een handige buurman of kennis met een fotocamera? Trek er tijd voor uit om de juiste kleding en misschien wat make-up te kiezen. En ga ervoor. Maak desnoods een paar honderd foto’s, dan zitten er vast en zeker een paar bij waar je blij mee bent.

7 Fotoshoot pro
Niet zo snel maar wel heel mooi: laat een fotoshoot maken van jezelf terwijl je aan het werk bent. Werk met een professionele fotograaf. Je vindt er een die bij je past door wat rond te kijken bij collega’s. Zie je een echt mooie foto’s met een sfeer die je aanspreekt? Mooie portretten van mij maakte bijvoorbeeld Arnaud Mooij van Echt Mooij Fotografie. Voor mooi sfeerbeeld droom ik zelf nog van een shoot bij Ruby Fotografie of Marleen Sahetapy.

Laat je tekst niet sterven
Succes met het zoeken van het juiste beeld. Het kost even tijd maar het is de moeite waard!Het is zonde als jouw tekst waar je zo hard aan hebt gewerkt ergens in een donker hoekje van het internet blijft zwerven en langzaam sterft. Zet hem in het licht met mooi beeld. Dat levert je gegarandeerd meer lezers op!