“Overtuigend leren schrijven? Pffft.” De ondernemer tegenover me is moe. Ze werkt ook zo hard. Ze is interim communicatieadviseur, ze is moeder, ze doet haar eigen boekhouding, ze netwerkt, ze houdt haar website bij. Nou ja, dat laatste neemt ze zich voor. Maar het komt er niet van. Ze heeft namelijk chronisch te weinig tijd. “Veel van mijn opdrachtgevers denken te laat na over communicatie”, legt ze uit. “En dan moet het communicatieplan morgen klaar zijn. Dus dan trek ik maar weer een avondje door.” En eigenlijk moet ik dus die website bijhouden en wil ik gaan bloggen en eindelijk weer eens van me laten horen op Facebook en Twitter. Want als deze klus ophoudt, moet ik weer een volgende zien te vinden. Over je eigen bedrijf schrijven is ook zó lastig. Overal op mijn bureau liggen zinnetjes en koppen.” Wat zou je willen vertellen?, vraag ik. “Nou, wat ik nu doe en wat er allemaal komt kijken bij het produceren van digitale magazines en jaarverslagen. Dat is echt een vak apart, de techniek verandert continu en als je die optimaal gebruikt, krijg je zulke supermooie dingen.” Klinkt goed, zeg ik.

Doen

“Het voordeel van meedoen aan jouw programma is wel dat ik het dan eindelijk echt ga DOEN, dat schrijven. En dat jij me er bij helpt. Dat ik niet meer zo in mijn eentje zit te worstelen.” Vergeet ook de feedback van de andere deelnemers niet, vul ik aan. Ontzettend leerzaam en nog leuk ook, leren samen met andere ondernemers. “O, dat lijkt me heerlijk”, zucht ze. “Maar waar haal ik de tijd vandaan?” Wat kost het je als je het niet doet?, vraag ik. “Ja, dan blijf ik dus zitten tobben met die teksten.” En wat levert het je op als je snel en overtuigend schrijft over jouw vak en laat zien wat je kan? En als je een systeem leert wat het je makkelijker maakt? Haar gezicht ontspant. “Ik zou schrijven niet meer steeds uitstellen. En makkelijker nieuwe opdrachtgevers vinden. Er zou een last van mijn schouders vallen”, zegt ze. En ik zie dat ze het meent.