Je hebt vast wel een paar teksten op je harde schijf staan waar je niet helemaal tevreden over bent. Pas ze snel aan met deze eerste hulp bij je tekstongelukken zodat je ze vandaag nog kunt delen!

Ja, ook teksten kunnen last hebben van zwerende saaie plekken, pijnlijke (zin)snedes of spontane woorddiarree…… De resultaten daarvan zie je bijna elke dag in je mailbox of op social media. Gelukkig is met de juiste ingrepen de schade vaak enorm te beperken en verandert zelfs het meest bloedeloze hoopje woorden in een leesbare tekst die jouw doelgroep bereikt. En als je tekst helemaal in vorm is: je lezers nog aanzet tot actie ook.

7 snelle ingrepen
Met deze EHBO-oplossingen voor je tekst los je 7 veel voorkomende problemen razendsnel op.

Probleem 1: zwerende saaie plekken
Oplossing: Ontsmetten
Je tekst is klaar en er staan geen fouten meer in maar laten we even eerlijk zijn….het is nogal bloedeloos oftewel behoorlijk saai. De reden?
Ontsmet je tekst door de zinloze en bloedeloze woorden te schrappen. Probeer eerst dit eens:
Vervang veel voorkomende vlakke werkwoorden (nemen, zetten, lopen, doen) door krachtige synoniemen (overvallen, slenteren, actie ondernemen).
Voeg nog enkele hele specifieke bijvoeglijke naamwoorden toe  de onverstoorbare vlieg of de duurzame route of het knalroze vliegtuig.

Probleem 2: verstopping
Oplossing: Breng er beweging in
Iets wat stilstaat, is meestal in tekst niet zo erg interessant. Sommige romanschrijvers kunnen zich paginalange beschrijvingen veroorloven maar als je geen D.H. Lawrence heet, is de kans op saaiheid behoorlijk groot. Ja, dat geldt ook als je een keigaaf nieuw product heb gelanceerd zoals een supersonische nieuwe hijskraan of hele slimme verpakking.  Het wordt al spannender met de oude vertrouwde drieslag van: hoe het eerst was, wat de aanleiding was voor verandering en hoe het nu/straks is.

Probleem 3: diarree
Oplossing: breng stopmiddelen aan
Sommige teksten zijn eigenlijk meer een woordenbrij. De zinnen volgen elkaar in een moordend tempo op. Hier kun je kiezen voor diverse oplossingen. Knip om te beginnen lange zinnen in twee of drie stukken. Knip de tekst op in alinea’s en geef elke alinea een puntig geformuleerd tussenkopje mee.

Probleem 4: jeuk
Oplossing: koelen en verzachten
De woorden rijgen zich aaneen, maar waar gaat het heen? Zelfs de meest enthousiaste lezer haakt af door de nietszeggende woorden. Gooi er een beeldende vergelijking tegenaan bijvoorbeeld met zoals.

Probleem 5: spontane bloeding
Oplossing: stelpen met kaders
Ergens begint je tekst spontaan te bloeden. Er volgt een alinea of kolom die op zich interessant is maar totaal niet bij de rest past. Wat te doen? Je hebt er op gezwoegd en wilt de tekst niet weggooien. Kill your darlings, het zal wat. De oplossing: vang de vreemde eend(en) in een kader, hooguit een of twee per artikel anders wordt het helemaal een bende.

Probleem 6: diepe wond
Oplossing: verbinden
De woorden blijven maar bloeden, het is een diepe wond. Ze stromen eruit en hebben met elkaar te maken, maar je krijgt er geen grip op. De oplossing: maak er een opsomming van, lekker met bullets, pijltjes of desnoods sterretjes of hartjes. De opsomming scrollt zo heerlijk weg en vooral digitale lezers zijn er dol op maar ook de papiervreters houden van een beetje overzicht.

7 Lees nu je tekst nog eens rustig door
Als het goed is, heb je iets in handen wat in ieder geval boeiender, beheerster en opgeruimder is dan het was. Klopt dat?

Wacht, stel jezelf nog even deze drie belangrijke vragen:

1)     Is de kop aantrekkelijk?
2)     Is het intro zo sexy dat je meteen door wilt lezen?
3)     En krijgt de lezer nog een tip voor actie mee aan het einde (denk: bijsluiter, advies, webadres voor meer informatie, mailadres om zich op te geven…)?

Heb je 3x ja geantwoord? Dan is je tekst klaar voor publicatie
Oh, nog één dingetje: laat hem lezen door iemand uit je doelgroep en schrap wat niet duidelijk is of niet prettig leest.
Gefeliciteerd, je tekst is klaar om te publiceren! Toch nog twijfels? Ik help je graag.
Mail me even over de mogelijkheden om je teksten door mij te laten schrijven.