Ik houd erg van reizen, puur van het onderweg zijn. Van de afwisseling, niet weten wat je te wachten staat, duizenden mensen aan je voorbij zien trekken. Nieuwe plekken ontdekken.

Het is zo’n mooie verdichting van je dagelijks leven. Je kampt met tegenslagen als vertraging of pech. Je moet veel wachten en merkt dat tijdens dat wachten soms de mooiste dingen gebeuren. Het is warmer of kouder dan je gedacht had. Je ontmoet lieve mensen die het beste met je voor hebben. Maar ook wel eens mensen die opdringerig zijn. Je dealt er mee, veel sneller dan je in het dagelijks leven doet.

En het allermooiste van reizen?

Op het Spirit Business Event van Simone Levie en Dolly Heuveling vertelde iemand dat ze werkt voor die momenten waarop haar hart een sprongetje maakt. Ik dacht na over die vraag: Wanneer maakt mijn hart een sprongetje? En het eerste wat me te binnen schoot was: als ik thuiskom.

Als ik weer over mijn eigen drempel stap en ik heel even alles zie met nieuwe ogen. Als ik mijn koffer in de hal zet, mijn hal. Als ik de vertrouwde geuren ruik. Mijn warme, zonnige woonkamer met de heerlijke bank,  de keuken waar ik zelfs geblinddoekt elke theelepel weet te vinden. Mijn eigen rode pannendak, mijn eigen rustige ruimte, mijn eigen zachte bed. Heerlijk.

Het waarom

Het tweede dat me te binnen schoot, was: als ik schrijf. Want datzelfde gevoel van thuiskomen kan schrijven je geven. Als je in woorden kunt vangen waarom je doet wat je doet. Nog altijd inspirerend vind ik dit bekende filmpje daarover.

Als je precies weet waarom je bedrijf er is, weet je ook wat het zo bijzonder maakt voor anderen. Als je aanstekelijk beschrijft wat je het allerliefste doet en voor wie en hoe je dat aanpakt. Als je kortom verhalen vertelt over dat waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Dán weet je je lezer te raken en in beweging te brengen. En dat voelt als… thuiskomen.