Vorige week kwam ik terug van vakantie. Die vakantie had mij in alle opzichten opgeleverd wat ik graag wilde, sterker nog: wat ik nodig had. Ik was eindelijk echt ontspannen, mijn hoofd lekker leeg. Mijn benen voelden achter mijn bureau nog loom van het klimmen over de rotsen. Poeh, wat kostte het me veel moeite om weer gestructureerd aan de slag te gaan! Wat me hielp, is de herontdekking van de zeven gewoontes van Covey. Ik vertaalde ze naar de 7 gewoontes van een effectieve schrijver. Heb jij ze al?

Ken je dat? Dat je klaar zit om bijvoorbeeld een blog te gaan schrijven en dat dat helemaal niet lukt? Je ruimt nog eens wat op, belt wat mensen, haalt nog een keer koffie. En je schiet totaal niet op. Dat lege document staart je maar aan. Je leest eens een blog van een ander. Je luistert een webinar. En nog één. Je doet mee met een challenge. En voor je het weet, is de halve week voorbij en ben je geen steek verder gekomen.

Good old Covey

Het was mijn coach die me herinnerde aan Covey. “Jij bent de baas over je leven, over je week, over je dag.” O ja. Good old Covey. Al decennialang inspireert hij mensen om het beste uit zichzelf te halen. En met succes. Zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap over hoe je gelukkiger en effectiever in het leven kan staan, dateert al uit 1989. En wordt nog steeds herdrukt.

Cruciale gewoontes

Je hebt zelf invloed op je succes, zegt Stephen Covey. “Blijvend succes is alleen langdurig mogelijk als je leeft volgens vaste principes.” Die principes vat hij samen in 7 cruciale gewoontes. Hij noemde ze eerst de gewoontes die je nodig hebt om een effectieve leider te kunnen zijn. Maar de gewoontes bleken ook nuttig op andere terreinen, om succes te hebben ook als ouder bijvoorbeeld, zoals hij beschreef in De zeven eigenschappen van een succesvol gezin.

Jij bepaalt je succes

Het idee dat je zelf invloed hebt op je succes, spreekt mij erg aan. Dus toen mijn coach over Covey begon, pakte ik hem er meteen weer bij. En zijn gewoontes zijn nog even fris en actueel. EN blijken verrassend goed van toepassing als je eens even effectief aan de slag wilt met teksten schrijven voor je bedrijf. Geef het beste van jezelf, zegt Covey.

Wat hij nog meer zegt, heb ik vertaald naar mijn – en waarschijnlijk ook jouw – dagelijkse praktijk. Dus hier zijn ze. DE 7 gewoontes in mijn vertaling:

DE 7 GEWOONTES VAN EEN EFFECTIEVE SCHRIJVER

(vrij naar Covey)

 

 • Habit 1 Be proactive
 • Habit 2 Begin with the goal in mind
 • Habit 3 Put first things first
 • Habit 4 Think win-win
 • Habit 5 Seek first to understand then to be understood
 • Habit 6 Synergize
 • Habit 7 Sharpen the saw

 

 • Habit 1 Be proactive

Zelf de verantwoordelijkheid nemen

Proactief zijn heeft veel te maken met je ‘cirkel van invloed’: Wat heb je onder controle, waar heb je invloed op, en wat staat buiten je bereik? Erken je eigen verantwoordelijkheid en invloed. Begin ermee je agenda voor je leven te bepalen. Jij bent de architect! Je hebt altijd een keuze.

Eigenlijk heb je elke dag wel 100 keuzes. De keuze om wel of niet een blog te schrijven. Om eindelijk aan dat boek te beginnen. Om hulp in te schakelen als je merkt dat het je alleen echt niet gaat lukken. Je kunt je een zzp’er zonder poen voelen of een kansrijke ondernemer. Voor hetzelfde geld. Jij kiest. Je staat aan het roer, ook in je werk. Dus: hoe wil je je voelen en vooral: wat ga je schrijven vandaag en wanneer begin je?

 • Habit 2 Begin with the goal in mind

Het einddoel in gedachten houden

Hier gaat het om je visie, doel en missie. Deze eigenschap heeft te maken met de principes en richtlijnen waarnaar je wilt leven. Je gaat vaststellen wat je in het leven belangrijk vindt, waar je voor staat, wat je wilt bereiken. En bij de beslissingen van vandaag houd je rekening houdt met waar je voor staat EN waar je naartoe wilt.

Doe je ogen eens dicht en stel je voor dat je super succesvol bent. Hoe ziet je leven er uit? Wat is je toegevoegde waarde, wat zijn je kernwaarden, hoe groot is je bedrijf? Wat doet er echt toe? Wie help jij met jouw inzet? Wat je vandaag ook schrijft, schrijf daarover. Het is dan zeker een eerste stap op weg naar je einddoel.

 • Habit 3 Put first things first

Belangrijke zaken eerst

Je weet nu waar het in je leven om draait en waar je naartoe wilt. Nu gaat het er om dat in je dagelijks leven vorm te geven. Dat heeft ook te maken met discipline, je aan je (eigen) afspraken houden. Je doet eerst wat écht bijdraagt aan je doel voordat je je laat afleiden door de waan van de dag.

Dat kun je heel praktisch maken. Je schrijft bijvoorbeeld ’s ochtends eerst aan je boek voordat je je mail beantwoordt. Je stelt je nieuwe website niet uit, maar dwingt jezelf om de tijd die je doorbrengt op social media te beperken. Als je wat je écht wilt niet voorop zet, is de kans groot dat het blijft liggen. Het boek niet geschreven, het verhaal niet verteld, het bedrijf niet begonnen. Jammer! Kies voor de dingen die jou brengen waar jij wilt zijn. Vandaag nog. Want als je over tien jaar terug kijkt op je leven denk je vast niet: wat ben ik trots dat ik altijd zo trouw mijn mail heb beantwoord.

 • Habit 4 Think win-win

Iedereen kan winnen

We hebben de neiging om te denken in winnen OF verliezen. Daar worden we mee grootgebracht. Maar zo hoeft het niet te zijn. Ook bij schijnbare tegenstrijdigheden is er vaak ruimte om te verbinden. Je blijft onafhankelijk, maar tegelijkertijd weet je dat je samen met anderen meer bereik hebt dan in je eentje. Door te denken in termen van win/win zoek je bij conflicten altijd naar oplossingen waarbij er geen verliezers zijn.

Fijn voor de ander? Ook voor jou! Jouw einddoel bereiken lukt het best als je ook het belang van anderen in het oog houdt. Is iets in jouw belang én dat van je zakenpartner of klant? Dan hoef je niet te twijfelen. Als je steeds naar een win/winsituatie streeft, investeer je in een lange en goede relatie. Doe ook in wat je schrijft steeds een handreiking naar de ander. Dat proeft de lezer meteen.

 • Habit 5 Seek first to understand then to be understood

Echt luisteren om zelf begrepen te worden

Je eerst concentreren op het begrijpen van de ander. Het is de basis van professioneel schrijven. Het is de eerste les van mijn programma. WEET wat de lezer wil weten, nodig heeft, wat hem bezig houdt, waar hij van geniet. Alleen dan kun je iets schrijven wat gelezen en gewaardeerd wordt. Waarmee je mensen echt raakt. Luisteren is daarom één van de basiseigenschappen van jou als effectieve schrijver.

 • Habit 6 Synergize

Samen bereik je meer

Streven naar synergie is de zesde eigenschap. Dit is de eigenschap van het versterken. Jouw aanpak zal alleen succesvol zijn als hij is gebaseerd op respect en vertrouwen. Covey ziet het compromis als een valkuil. Synergie gaat niet over water bij de wijn doen. Het doel is juist te zorgen dat twee dingen, ook al zijn het schijnbare tegenstellingen, worden verenigd tot iets beters.

Hoe doe je dat als schrijver? Bijvoorbeeld door je te laten inspireren door andere schrijvers. Ik heb er vele. Van Problogger krijg ik altijd een goed humeur. Maar je kunt synergie ook voeden door er OVER te schrijven. Over hoe jij en je klant het beste van zichzelf geven, elkaar vertrouwen en waarderen. Hoe er tussen jullie iets moois ontstaat. Dat jouw bedrijf een fijne plek in de wereld is, waar klanten graag terugkomen. Dat werkt aantrekkelijk en aanstekelijk!

 • Habit 7 Sharpen the saw

Scherp blijven

Dit is de eigenschap die zegt dat je nooit klaar bent met verbeteren en volhouden. Jij bent de centrale figuur in je werk. Alle reden om goed voor jezelf te zorgen en je te blijven ontwikkelen. Door voldoende oefening, rust, meditatie houd je de conditie van je lichaam, geest, relaties op peil. Blijven leren hoort er ook bij. En steeds blijven streven naar de eerste zes punten.

Schrijf over wat jou scherp houdt. Over wat je leert, wat je bezighoudt. Ik heb dat vandaag gedaan met deze blog over hoe het me na wat gemodder lukte om toch weer lekker op te starten na mijn vakantie. Ik hoop dat ik je daarmee geïnspireerd heb!

succes is dromen én schirjven

succes is dromen én doen

Je eigen stem vinden

Wist je dat Covey meer dan tien jaar na het verschijnen van de 7 eigenschappen nog een achtste eigenschap heeft toegevoegd? Wat een lef. Stel je voor, je ontwerpt een methode die wereldwijd omarmd wordt. En zegt dan doodleuk tegen je fans: er ontbreekt nog iets. Dat moet dan wel iets heel essentieels zijn. En dat is ook zo. De achtste eigenschap formuleert Covey zelf als volgt: “Ontdek je eigen stem, draag deze uit en help ook anderen hun eigen stem te ontdekken en uit te dragen. Dit maakt dat je het beste in jezelf naar boven haalt en zo de meeste creativiteit, kracht en resultaten boekt.” Covey maakt het praktisch: hij laat je zien hoe je je creatieve krachten kunt ontdekken en ontwikkelen, EN ook hoe je dat proces bij anderen kunt faciliteren en stimuleren. Ik hoef je denk ik niet uit te leggen hoe waardevol dat is. Daarover meer in een volgende blog.

Snel meer weten van Covey?

De 7 eigenschappen zijn samengevat door Covey-kenners Jan Kuipers en Ben Tiggelaar. Zij brengen een ode aan de meester en zijn meesterwerk met de kleine Covey die eind 2015 verscheen.

Vragen of opmerkingen? 

Je krijgt ook snel antwoord via de Facebook-pagina van Schrijf je rijk.

*schrijven verrijkt je*