Ik weet wel dat schrijven heel belangrijk is, zeggen de ondernemers die ik spreek. Het is de manier om zichtbaar te worden. Toch doen ze het niet. De redenen zijn bekend. Te druk is een veel gehoorde. Maar ook: schrijven over mezelf vind ik zo lastig. En: ik weet niet waar ik moet beginnen. Daarom geef ik je graag vijf tips om je op weg te helpen.

1 Begin bij het begin
Dat klinkt makkelijker dan het is. Het internet biedt een zee aan mogelijkheden. Je kunt lekker surfen op die zee en genieten, maar er is ook verdrinkingsgevaar. Sommige ondernemers blijven maar bij anderen kijken. Naar hoe zij het doen. Naar hoe succesvol zij zijn. Ze lezen nieuwsbrieven van anderen, surfen van de ene website naar het andere, kijken even op Facebook en liken een paar pagina’s of posten wat. En dan beginnen ze weer van voren af aan. Begin bij het begin en dat is: je website. Je website is jouw plek op het internet. Jij bent er de baas. Niet Facebook bepaalt wie wat ziet. Alleen jij. Je website straalt helemaal uit wie je bent en wat je te bieden hebt. Het is je huis, waar jij je gasten ontvangt. Wat doe je als je gasten ontvangt? Je ruimt je huis op en haalt wat lekkers. Doe dat ook op je website. Zorg dat alles er opgeruimd uitziet en makkelijk te vinden is. En zorg dat er wat lekkers te vinden is. Lekkere informatie, een gratis weggever zoals een e-book of videoserie. Als je iemand bij je thuis uitnodigt, zorg je dat de ruimtes waar de gasten komen netjes zijn. De woonkamer, de wc, de keuken. Hoe de zolder en de kelder er uitzien is minder belangrijk. Zo is het bij je website ook. Niet alle pagina’s zijn even belangrijk. De meest gelezen pagina’s zijn de homepagina, de contactpagina. Zorg dus dat die er aantrekkelijk uitzien.

2 Doe het samen
Leren gaat veel makkelijker in een groep. En dat geldt ook voor iets eenzaams als schrijven. Ja, natuurlijk moet je het zelf doen. Maar toch. Je leert namelijk niet alleen van de docent en van de leerstof en oefeningen die je krijgt, maar vooral ook van elkaar. Bovendien is samen doen ook nog eens veel leuker. Dus geef je op voor een challenge of een programma. En/of zoek een buddy met wie je kunt sparren.

3 Vraag anderen wat zij zo bijzonder vinden aan jou
Schrijven over jezelf vinden veel ondernemers super lastig. Maar wat moet ik dan vertellen?, roepen ze in koor. Tja, hoe weet je nou wat er zo bijzonder is aan jou? Je zit de hele dag met jezelf opgescheept dus je gaat het (bijna) normaal vinden wat je allemaal doet. Een ander kijkt daar veel frisser tegenaan. Vraag het dus gewoon! nee, dat is niet raar. Mensen vinden het leuk om je te helpen. Probeer maar.

4 Laat je klanten het vertellen
Vraag klanten naar hun mening over jouw dienstverlening. Wat is zo onderscheidend, wat maakt het bijzonder, welke methode of tools of trucs? Vraag om testimonials. En: zet ze op je website. Dat vinden potentiële klanten het meest interessant van alles wat er op je website staat! Maar ook je bestaande klanten vinden het leuk. Voor hen is een bevestiging: zie je wel, ik heb de juiste keuze gemaakt.

5 Zoek een coach
“Feedback daar leer je het meest van.” Dat is wat ik van alle deelnemers aan mijn programma hoor. En het is ook mijn eigen ervaring. Ik heb een 4-jarige HBO-opleiding Tekstschrijven gedaan. En wat me het meest zijn bijgebleven, zijn de kriebeltjes in de kantlijn bij mijn stukken. En de commentaren eronder.

Ben jij er klaar voor?
Ben jij er klaar voor om het écht te gaan doen? Vind je het leuk om het samen met anderen te doen en je te laten coachen? Dan is mijn programma Schrijf beter voor je bedrijf echt iets voor jou. Heb je nog vragen? Hier vind je de antwoorden.